<div dir="ltr"><div dir="ltr"><div>Hi,</div><div><br></div><div>I’ve got a Yamaha CS40M with a strange problem, which I’m unfortunately unable to solve by myself. I wonder if anybody could give any insight into the following:</div><div><br></div><div>The synth works otherwise just fine, but certain settings result in a strange situation. I can make it happen by setting both oscillators to 8’ square waves (50%), maximum volume for both in the mixer section, filter resonance at maximum and filter cutoff around 50%. With these settings, the resonance is mainly boosting the fundamental, and as the oscillators beat against each other, slight clipping occurs at peak volumes. And then… It sounds as if the filter breaks into total self oscillation (which the synth can’t normally do) with extreme volume (wasn’t fun to find out the first time when playing with headphones as the ”weird oscillation” volume is much, much louder than the synth’s sound otherwise). The resultant sound sounds like this screaming farty buzz, almost comical. No key needs to be depressed for this sound to keep sustaining, it gives a rat’s ass about anything the VCA is doing. The pitch of the strange oscillation changes when changing filter cutoff frequency, and it ends if the filter cutoff frequency is changed considerably. Also turning down the resonance ends the weird oscillation, after which everything works normally. Decreasing the volumes of the oscillators to zero from the mixer section does not end the weird oscillation, but if I do so, I can hear the weird oscillation more cleanly.</div><div><br></div><div>It seems that clipping caused at the filters creates the weird oscillation situation, at least if resonance is set high, and only square waves from two oscillators with filter resonance at maximum create loud enough a signal to reach clipping - or at least that’s my theory. And yes, filters in plural - Both channels of this two-voice synth are able to create the weird oscillation, either together or either just one of them alone. This rules out a defect filter IC, I believe (would have been nice and easy, although costly…).</div><div><br></div><div>I only have a cheap old analog scope which is in a dire need of calibration and likely recapping (even the calibration waveform looks slightly off), but nonetheless I did some poking.</div><div><br></div><div>The schematics of the Yamaha can be found here: <a href="https://manuals.fdiskc.com/flat/Yamaha%20CS-40M%20Service%20Manual%20(%20HI-RES%20).pdf">https://manuals.fdiskc.com/flat/Yamaha%20CS-40M%20Service%20Manual%20(%20HI-RES%20).pdf</a></div><div><br></div><div>I checked the weird oscillation on the FA card (VCF/VCA) at pins A13 and A23, where the signal enters the VCA and where it also leaves to the PB card (where the two voices are mixed together before output). To clarify, pins A13 and A23 send a pre-VCA signal to the final output amp board (both pre- and post-VCA signals are being sent to the PB card). The weird oscillation is about 15V peak-to-peak, and looks a bit like a clipped triangle wave with a fuzzy component in the lower bottom part.</div><div><br></div><div>On pins A01 and A02 of the FA card the weird oscillation can only be seen if a key is depressed - these pins carry the post-VCA signal.</div><div><br></div><div>Looking at FA’s +15V and -15V supplies, I see nothing suspicious either during normal operation nor during the weird oscillation state.</div><div><br></div><div>I’m really puzzled with this. Both voices malfunction similarly, but what causes it? Please let me know if you have any idea on what to do next, I would appreciate any help a lot!</div><div><br></div><div>Regards,</div><div>Antti</div></div></div>